Nie bądź burak – jedz buraki!

Marzy Ci się tajemniczy suplement diety, dzięki któremu pobiegniesz z takim samym wysiłkiem o 15% dłużej niż dotychczas? Zjedz buraka! To nie żart. Buraki to skarbnica azotanów. Organizm spożyte azotany przekształca do tlenku azotu. Powoduje to, że Twoje naczynia krwionośne się rozszerzają, a więc do mięśni dopłynie większa ilość tlenu i innych, ważnych składników odżywczych. Co masz z tego w praktyce?

Dzięki burakom, a bezpośrednio azotanom w nich zawartych, możesz zwiększyć swoją wytrzymałość i wydolność sportową! Poza tym Twoje spoczynkowe ciśnienie krwi się obniży, a tlenowy koszt ćwiczeń zmniejszy się na tyle, że będziesz w stanie wytrzymać intensywny wysiłek przez dłuższy czas. Brzmi zbyt pięknie, aby było prawdziwe? Przyjrzyjmy się zatem badaniom. Na początek Wielka Brytania.

Ochotnikom podawano przez tydzień 500 ml soku z buraka na dobę. Efekt? Zanim wystąpiły objawy zmęczenia, badane osoby przebiegły o 15% więcej niż dotychczas. Okazało się, że poziom azotynów w ich krwi zwiększył się, a dzięki temu organizm efektywniej korzystał z tlenu! Mało? Idźmy dalej. Kolarze wypili również 500ml soku z buraka na 2,5h przed wyścigiem. Efekt? Poprawa wyników, średnio o 2,8% na dystansie 4 km i o 2,7% na dystansie 16,1 km. W Holandii natomiast podawano kolarzom przez 6 dni skondensowany sok z buraków (170ml). Ich wydajność oraz czas przejazdu odcinku 10-kilometrowego poprawiły się znacznie.

​Sok sokiem, ale całe buraki też dają radę! Sportowcy, którzy w posiłku przedtreningowym spożyli 200g gotowanych buraków ostatnie etapy 5-kilometrowego wyścigu pokonywali dużo szybciej niż ich rywale. Podsumowując mechanizm, dzięki któremu buraki mogą być pomocne w podnoszeniu wyników sportowych – Twoje naczynia krwionośne się rozszerzają. Wszystkie mięśnie, a w tym serducho, są lepiej ukrwione. Twój organizm jest zdolny, aby pobrać więcej tlenu, ale przy tym jest w stanie również rozsądnie nim dysponować, co powoduje lepszą ekonomiczność ćwiczeń. Powyższy mechanizm sprawia, że jesteś w stanie trenować DŁUŻEJ!

Kiedy buraki mogą być przydatne?

Głównie w przypadku sportów wytrzymałościowych, jak biegi i kolarstwo. Dawka zawierająca optymalną ilość 300 mg azotanów to 500 ml soku z buraków (najlepiej świeżo wyciśnięty), 170 ml skoncentrowanego soku z buraków lub 200g gotowanych buraków. Na rynku można spotkać również dostępne suplementy diety z azotanem sodu. Ale po co, gdy buraka można w kuchni wykorzystać na wiele sposobów! Ciasto z buraka, krem z buraka, chipsy z buraka..

Nie jesteś sportowcem? Sprawdźmy, co jeszcze może dać Ci burak.

Jak większość warzyw, zawiera wiele witamin i składników mineralnych, ale wyróżnia się pod względem dużej zawartości kwasu foliowego, na który szczególnie powinny zwrócić uwagę kobiety planujące ciążę, gdyż warunkuje on prawidłowy rozwój płodu. Ale nie tylko – kwas foliowy jest istotny również przy usuwaniu homocysteiny z krwioobiegu, której to zbyt wysoki poziom może powodować problemy z ser duchem i miażdżycę. Buraki więc będą świetną profilaktyką w walce z chorobami układu krążenia oraz normalizacją cholesterolu we krwi.

Walka z anemią? Tylko z burakiem!

Te fioletowe bulwy podnoszą odporność organizmu, szczególnie dobrze radząc sobie z wirusami. Być może nawet zwalczą męczący Cię kaszel, gdyż mają właściwości odksztuszające, a także oczyszczające drogi oddechowe na przykład w przebiegu zapalenia oskrzeli. Chronią wątrobę, pomagając jej oczyszczać organizm z toksyn, a przy tym mają działanie zasadotwórcze, co jest niezmiernie ważne, szczególnie przy diecie bogatej w produkty odzwierzęce, pszenicę czy słodycze. Dzięki temu to świetny środek w walce ze zgagą. Wypłukuje on także kwas moczowy z organizmu.

​Buraki mogą stanowić nieocenioną pomoc w walce z nowotworem, cofając rozrost komórek nowotworowych. Oczyszczają także krew i działają bakteriobójczo. Antocyjany, a więc barwniki zawarte w burakach, to świetna armia w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym starzejemy się z wolniej, odporność jest skuteczniejsza, a nowotwory omijają nas szerokim łukiem. Betanina, której w buraku również niemało, jest z kolei odpowiedzialna za regulowanie funkcji wątroby, przewodów żółciowych a także pracy woreczka żółciowego. Pamiętając o działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne u sportowców, nie możemy zapomnieć, że właśnie ta cecha będzie pożądana również u osób zmagających się z wysokim ciśnieniem! Buraczysko to także złoty środek na zaparcia. I najlepsza wiadomość dla wszystkich liczących kalorie – 100g buraków to jedyne 38 kcal!

A czy ty spożyłeś dziś już swoją porcję buraków? Smacznego!

1 Comments


Babia Góra i mój pierwszy półmaraton górski! | Daria Łukowska

[…] Ładowanie węglowodanami od kilku dni szło mi bardzo dobrze, jedzenie dużej ilości daktyli to dla mnie pestka, mogłabym bić tu rekordy Guinessa. Chociaż chyba nie ma się czym chwalić. Od kilku dni dbałam również o to, aby w moim menu znajdowało się coś z buraka. Dlaczego? O poprawie wydolności dzięki burakom przeczytasz TUTAJ. […]

Czerwiec 16 , 2017, 10:21 am -

Comments are closed.

Facebook
Instagram
[instagram-feed]
Archiwum