Ach, te babki! - Daria Łukowska

Babka jajowata (Plantago ovata) oraz babka płesznik, czyli inaczej babka afrykańska (Plantago afra L.) to rośliny, które mają wiele wspólnego. Możemy je znaleźć obecnie przede wszystkim pod postacią nasion, łusek nasiennych bądź w formie zmielonej   – stosowane są zazwyczaj jako dodatek do potraw. Nasiona obu babek mają ciekawe właściwości – zarówno zdrowotne, jak i kulinarne.

Nasiona babki płesznik (Semen Psylli) mają barwę od od jasnobrunatnej do bardzo ciemnobrunatnej, a nasiona babki jajowatej są koloru różowo-beżowego. Głównym składnikiem nasion obu roślin jest śluz. Ponadto znajduje się tam trochę białka, oleju, niektórych alkaloidów czy trisacharydów.

Nasiona te nie są trawione w żołądku człowieka. W formie niestrawionej przechodzą do jelit, dlatego też babkę płesznik lub/i babkę jajowatą można znaleźć jako jeden ze składników preparatów wspomagających perystaltykę jelit, czyli krótko mówiąc – wypróżnianie. Dzieje się tak, ponieważ śluz zawarty w łupinie nasiennej powoduje pęcznienie, zwiększając tym samym treść jelitową i pobudzając poprzez to ruchy jelit. Nie działa jednak gwałtownie, jak niektóre środki przeczyszczające. Nie działa również drażniąco, więc przy problemach żołądkowo-jelitowych w większości przypadków nie będzie stanowić problemu. Częściowo można zaobserwować podobieństwo w działaniu z siemieniem lnianym ;) Według opinii Instytutu Żywności I Żywienia z dnia 12.09.2006 r., [PD-17/57/RW/06] systematyczne stosowanie nasion lub łuski nasiennej babki jajowatej zmniejsza ryzyko zaparć. 

Możesz więc śmiało dodać 1-2 łyżeczki babki jajowatej lub babki płesznik do porannej owsianki czy posypać nią sałatkę.

Czy wiesz że…

Babkę płesznik w przemyśle spożywczym używa się czasem jako zagęstnika do lodów. ;-)

Babka płesznik – zwłaszcza w formie zmielonej – może posłużyć jako rewelacyjny zamiennik jaja podczas przygotowywania różnych wypieków. To dobra wiadomość zwłaszcza dla osób z alergią na jaja czy wegan. Po połączeniu 1 łyżeczki babki płesznik z ¼ szklanki wody – otrzymamy po kilku minutach gęstą papkę, która pomoże spełnić funkcję jaja w wypiekach. Jeśli chcesz zagęścić potrawę lub sos, zamiast mąki użyj łuski babki jajowatej lub babki płesznik! Spróbuj! 😉

suplement diety zawierający łuski nasion babki jajowatej firmy Holistic – możesz je kupić tu –> KLIK


 

zdjęcie tytułowe pochodzi ze strony: http://zycienaszczycie.pl/