Roślinna pasta z suszonymi pomidorami - Daria Łukowska

Dobre i zdrowe. Czego chcieć więcej?!

…czyli tak zwany roślinny smalczyk 🙂 Z fasoli!

Składniki:

ok. 150g fasoli białej (przed ugotowaniem)

1 gałązka świeżego tymianku

50-70 ml oliwy z oliwek

5-6 suszonych pomidorów (posiekanych)

1 łyżeczka listków świeżego tymianku

1 zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie!)

szczypta soli, pieprzu, sok z cytryny

Namocz fasolę przez minimum 8h w wodzie (najlepiej na noc). Po tym czasie wodę odlej, wlej nową i gotuj na małym ogniu, aż fasola zmięknie. Do gotowania dorzuć jedną gałązkę świeżego tymianku! Miękką i ostudzoną fasolę zmiksuj z oliwą do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. Następnie dodaj do masy posiekane drobno pomidory suszone (z oliwy lub namoczone wcześniej, gdy masz te suche) oraz trochę świeżego tymianku. Dopraw szczyptą soli, pieprzu i sokiem z cytryny. Jak masz ochotę i nie idziesz zaraz na randkę czy ważną rozmowę – dodaj jeszcze ząbek czosnku!

SMACZNEGO 🙂

Pasta świetnie smakuje z domowej roboty chlebem gryczanym! Sprawdzone info 🙂

 Pycha!

 

Przepis znalazła moja mama w jednej z gazet, jak się okazuje inspiracja w niej pochodziła ze strony: https://mintaeats.com/ 🙂